“Je doet nooit iets zoets”! Roept mijn dochter Iris, vanaf de zijlijn ergens. Klopt, ik ben geen zoetekauw. Doe mij maar hartig. Heel, heel soms kan ik chocolade wel waarderen. Of: mijn eigen cheesecake met bastognekoek, witte chocolade en sinaasappel (dat recept volgt later). Een dropje, op zijn tijd. Daar houdt het wel mee op. Ik zit nu even in de ‘heel soms’ fase, denk ik. Of ik wil mijn dochter en mijn volgers gewoon verwennen met een mega lekker dessert cq een bij de koffie ding. Dat kan ook;). We verblijven nog steeds in de week van de klassieken, naar ik meen? Juist, ja. Dus, dit wordt ‘m dan. Een klassieker uit Frankrijk: mijn Tarte Tatin, eigenwijs met banaan en marshmallows:D. Een oven is nodig!

Boodschappen, voor een taart van 23cm doorsnee. Dat is dan ongeveer voor 6-8 personen. Behalve als je alles in 4 stukken deelt omdat je de rest niet meer op kan, dan is het voor 4 mensen.
-Springvorm van 23cm, ‘lekdicht’ bekleed met bakpapier
-100 gram ongezouten noten, gecrunched met een vijzel of in de keukenmachine geplet
-3 eetlepels honing
-200 gram suiker
-50 ml water
-60 gram gezouten roomboter
-1 kleine theelepel zout
-6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
-100 gram marshmallows
-5 bananen
-plusminus 50 gram gesmolten pure chocolade of chocoladesaus

En nu?
-Verwarm de oven voor op 190 graden
-Meng de noten met de honing
-Snijd de bananen in de lengte in plakken
-Maak de gezouten karamel: suiker en water in een pan met anti-aanbaklaag op middel tot hoog vuur. Niet roeren, maar de pan draaien. Als de suiker is opgelost en lichtbruin kleurt, de boter erin laten smelten en het zout toevoegen. nog even door laten koken tot een homogeen geheel
-Schenk de gezouten karamel in de bakvorm
-Druk de bananen trapsgewijs in de karamel
-Knutsel een soort van cirkel van het bladerdeeg, die iets groter is dan de bakvorm
-Leg het bladerdeeg over de bananen, en stop de bananen aan de zijkanten in. Prik een paar gaatjes in het bladerdeeg
-Schuif in de oven, en laat 25 minuten lekker bakken
-Haal de taart uit de oven en zet de oven op 200 graden
-Laat de taart afkoelen
-Nu komt het kunstje: leg een bord op de taart en keer de taart om met ovenhandschoenen. Denk erom, de karamel is nog vloeibaar en loeiheet!
-Gelukt, kunstenaar:)? Well done! Verdeel de marshmallows over de taart, en daarop de noten
-Zet nog even in de oven, zo’n 5 minuutjes, tot de marshmallows bruin kleuren en een beetje gaan lopen
-Schenk dunne streepjes chocoladesaus over de taart

Gun jezelf een groot compliment en een evenzo groot stuk taart!