Doorkijk spring rolls met kip, zoete ansjovissaus en noodles

Je kunt nooit teveel ansjovis hebben. Of je vindt het zoiets als de 5e hellekring, dan kan ook. Er schijnt niet echt een middenweg te zijn. Ik ben onbestwistbaar fan van het straalvinnige visje (geen idee wat dat is, ik las het op Wikipedia en vind het eigenlijk wel een geinig woord), dat een maand lang zalig ligt te baden in een bak met zout. Ik ben ook een fan van zout. Wat natuurlijk niet zo heel erg goed is. Maarja, je hebt mij nooit luidkeels horen verkondigen dat ik in alles de beste en braafste ben. En bovendien is het nu toch al te laat om in te zitten over inferieur wangedrag, vrees ik.

Goed, ansjovis it is! Je hebt in je hoofd vast al een paar honderd keer de associatie met pizza gemaakt, schat ik zo in. Ha, dat wordt ‘m lekker niet! Is vast nieuw voor je, dat je ansjovis ook in andere hartstikke hippe gerechten kunt verwerken. Zoals in deze zoete ziltige saus, waar je je doorkijk rollen fijn in kunt dopen strakkies. Zullen we?

Boodschappen voor springrolls met saus
-1 pak rijstpapier, of natuurlijk meerdere in het geval dat je voor heel Azië gaat maken
-vulling: slablad, kipslices, gekookt (rijst)noedels, mango, paprika, lente-ui, avocado, taugé, biefstuk, bonen, gamba’s…doe wat je lekker vindt!
Voor de saus:
-2 teentjes knoflook, fijn gesneden
-1 grote witte ui, gesnipperd
-3 eetlepels olijfolie
-een flinke eetlepel roomboter
-1 blikje ansjovisfilet
-6 eetlepels zoute sojasaus
-1 volle eetlepel bruine basterdsuiker. Gebruik je liever geen suiker? Dan kan honing ook prima

En nu?
-snijd alle ingrediënten voor de vulling van het rijstpapier in reepjes, behalve het slablad
-wel het rijstpapier in een kom heet water volgens de gebruiksaanwijzing
-leg de ingrediënten in het midden van het rijstpapier op een slablad (laat aan de uiteinden 2 cm vrij) en rol op, waarbij je de uiteinden naar binnen vouwt
-plet de ansjovis tot ieniemienie stukjes met een vijzel of een vork tot het een soort pasta is
-bak de ui en knoflook zachtjes in de olie gaar
-laat de boter hierin zachtjes smelten
-voeg ansjovispasta en sojasaus toe
-laat de suiker in de saus smelten
-laat afkoelen

Veel plezier ermee!