Courgette spaghetti met gerookte dingen, spinaziesaus en kaaspretzels

Wow! Dacht ik. En gelijk daar achteraan ook meteen: sjonguh. Courgette spaghetti, alweer eventjes geleden, geïntroduceerd door Appie. Wow, omdat het een hip en allejezus gezond product is. Het zet aan tot creatief eten, en dat kunnen we alleen maar met hels gejuich omarmen. Dat er meer dingen zijn dan aardappelen, groente en vlees zijn voor ons vastgeroeste Hollanders, zeg maar. En dan de sjonguh. De prijs. 1,99 voor een hoopje van 400 gram. Dat is, zo ongeveer,  het gewicht van een middelgrote courgette. Dat begrijp ik dan weer niet zo goed, zo’n groene knuppel kost in de waan van deze dag nog niet eens 50 cent. Doe je het leuk, dan moet de prijs ook overeind blijven staan, vind ik, als een knoert van een boom in een zware westerstorm. Of misschien kost de verpakking wel dik een Euro, dat kan natuurlijk ook. Juist, ja.
Dus kocht ik een spirelli. Machtig vernuftig dingetje. Kun je werkelijk waar alles mee spirelleren. Zonder worstelen, een verhit rood hoofd, 32.194 ongewenste uitlatingen en putten in je vloer van het betere gooi- en smijtwerk. Serieus. Dat overkomt mij nog wel eens met soortgelijke apparaten, het onhandige gehannes ermee, manmanman. Mangosnijder: werkt niet. Blikopener: gewoon, niet. Doe mij er eens eentje waarmee ik daadwerkelijk een blik in enkele soepele bewegingen open kan draaien, zonder mezelf stinkend nat met tonijnsap onder te spetteren. Ik zal je eindeloos erkentelijk zijn. Avocado-ontpitter: breekt bij eerste gebruik genadeloos in tweeën. Appelklokhuisverwijderaarvierendeler: bestaat niet. Tsss. Belachelijk.
Ik ben er klaar voor, de spirelli als een trofee in mijn opgeheven hand, kom maar door met die courgette!

Boodschappen voor ongeveer 2 borden courgette spaghetti met saus. Altijd alles met saus.
-1 grote courgette, gespirelleerd (of ga je toch naar de Appie voor het kant en klaar;)) of met de kaasschaaf in dunne plakjes gesneden
-100 gram gerookte kip,in blokjes
-100 gram gerookte zalm, in blokjes of reepjes
-1 puntpaprika, in blokjes
-1 rode ui, gesnipperd
-1 flinke teen knoflook, in kleine stukjes gehakt
-kwinkslag peper en zout
-snuffie cayennepeper
-olie om in te bakken
-iets van 8 blokjes diepvriesspinazie
-1 pakje roomkaas met kruiden
-indien je de courgette koud gaat eten: maak deze aan met wat goede olijfolie, kruidenazijn, peper en zout
-een half zakje kaaspretzels, verpulverd of in kleine stukjes gebroken
-2 lente-uitjes, in ringetjes

En nu?
-fruit de paprika en de ui in de olie
-bak op laag vuur even de knoflook mee
-stort de blokjes spinazie erbij en laat smelten
-roomkaas, peper en zout, cayennepeper erbij
-is de saus te dik? verdun dan met wat water
-de courgette kan koud of warm genuttigd worden. Liever warm? Bak dan 1 a 2 minuutjes op middelhoog vuur in wat olie aan. Liever koud? Zie boven.
-voeg de kip en de zalm aan de saus toe, warm nog heel kort even door
-verdeel de courgette over de borden, schep de saus erover
-strooi de pretzels en de lente-ui erover

Geniet van je spirelli-maaltijd! Yeah!