De lekkerste kaas-salsa saus evahh

Ik ben meestal wakker als het werk van de straatlantaarns erop zit. Wat, in deze opgewekte tijd van het jaar, redelijk tot zeer vroeg is. In de regel staar ik dan voor de vorm nog een paar luttele momenten naar het plafond, totdat het hoofd, inmiddels zo kwiek als een muis in een berg pindakaas, het écht genoeg vindt geweest en in een hoge versnelling tot actie overgaat.
Zo vanmorgen dacht ik na over een recept voor vandaag, en prompt kreeg ik een enorme behoefte aan tortilla chips met heel veel saus (je kan mij in de prille ochtend werkelijk alles laten eten, van rauwe oesters tot hete bliksem), gevolgd door de vraag: welke saus dan? Ik probeerde me een beeld te vormen van allerlei bij tortilla chips passende sauzen, maar kwam niet verder dan tomatensalsa en kaasdip.
Tot zover de creativiteit.
In het verleden trachtte ik nog wel eens zo’n stilstaand proces te forceren door echt vreselijk dwingend na te denken om er ook maar iets uit te persen, maar daar bereikte ik eigenlijk niets meer mee dan een berg frustatie die zich als een pasgeboren piepkuiken in het koppie nestelde. Dus ging ik iets anders doen (wat Facebooken, emails beantwoorden en andere op de smartphone geestdodende activiteiten uitvoeren), want je laat ook geen dijken ontploffen om een glas water te bemachtigen.
En warempel, het fenomenale sauzen inzicht landde tijdens het tanden poetsen. Een Mexicaanse ratjetoe, sprak mijn volslagen niet-rationele rechterhersenhelft, een samensmelting  tot een vingerlikkende, onweerstaanbare dikke dip creatie. Oh yeah!
Ik vind ‘m meer dan gelukt. Nog even tortilla chips halen. En Corona. En een sombrero.

Boodschappen voor de ratjetoe-dip:
-1 grote teen knoflook, in kleine stukjes
-1 rode peper, in kleine stukjes gesneden, met of zonder zaadjes. Aan jou de keus
-6 plakjes zachte cheddar kaas
-2 eetlepels creme fraiche
-1-2 eetlepels droge witte wijn
-een kleine rode ui, fijn gesnipperd
-1 niet al te grote rijpe avocado, in kleine stukjes
-1 niet al te grote sappige zoete tomaat, in kleine stukjes
-scheutje limoensap
-kwinkslag peper uit de molen
-een halve bosui, in kleine ringetjes
-eventueel, als je van een zoetje houdt, een kwart peer of een paar aardbeitjes in kleine stukjes
-een handje gehakte koriander, of, mocht je daar niet van houden, een handje gehakte peterselie

En nu?
-smelt de cheddar kaas met de wijn en de  knoflookstukjes in de magnetron op een niet al te hoge stand, of au bain marie, onder af en toe roeren
-gesmolten? Roer de creme fraiche erdoor en laat, buiten de koelkast, afkoelen. Wederom, onder roeren. Is de saus te dik? Schenk er dan nog een scheutje wijn bij
-alle andere ingrediënten door de afgekoelde kaasmassa roeren en….

Dippen maar!!