Sommige dagen hebben een gouden randje. Echt, ze zitten er tussen. Die dagen, dat je zegevierend door het leven danst, en met zevenmijls laarzen torenhoog boven jezelf uitstijgt, alsof je eindelijk het knopje van de schietstoel hebt gevonden. Dat alles wat je oppakt een fluwelen aanraking heeft, als katjes aan een bloeiende wilgenboom.
Dit is zo’n dag, lieve mensen! Ik probeer hem in de tijdmachine te proppen, te kopiëren en te transporteren naar morgen en, het liefst, naar de rest van mijn leven, maar kennelijk werkt dat niet zo. Of de handleiding van de tijdmachine klopt niet, dat is ook een voor de hand liggend iets. Dus braad ik de boter uit en verrek een spier in mijn nek om maar te kunnen zien hoe de rest van deze verrukkelijke dag gaat lopen. En ik denk aan sappige, knapperige kipnuggets die met een heerlijke bite in mijn mond uiteenspatten. Zomaar zin in.

Omdat toeval niet bestaat en het universum het wil: een nugget is een goudklomp, lees ik. Het is nog wel meer, maar de goudklomp spreekt me op de dag met het gouden randje natuurlijk het meeste aan. Kip in goud veranderen, dat moet niet al te moeilijk zijn, hoewel een aantal van onze medemensen het met wat schraapvlees gelukt is er een behoorlijk potje oud ijzer van te frituren. (Ik noem geen namen, verder.) Daar meten wij ons niet mee, ben je belazerd, wij scharen ons niet bij die lelijke club. Wij gaan voor het ultieme, meest malse stukje kippenvlees met de meest krokante crunch: euforie in je donder en bliksemschichten in je hersenpan!

Zo, meer dan gelukt, met een verrassend lage moeilijkheidsgraad. Kan ook niet anders, op een dag als deze:). Wie wil dat nou niet?

 

Boodschappen voor een bordje nuggets, ik denk voor iets van 4 personen
-8 kippendijfilets, snijd de dijen in ongeveer 4-5 gelijke stukken
-1 grote beker karnemelk
-1 zak borrelnoten (ik nam tijgernootjes bbq-paprika, tis net welke smaak je lekker vindt) van 280 gram
-kwinkslag peper en zout uit de molen, ik gebruikte ook nog wat gerookt paprikapoeder
Voor de saus:
-5 eetlepels dikke Griekse of Turkse yoghurt, het liefst die met 10%
-1 volle theelepel kurkuma of kerrie
-1 a 2 theelepels sambal badjak, of meer naar smaak
-halve theelepel citroengras (poeder) of meer naar smaak, altijd even proeven
-halve theelepel gemberwortel (vers of poeder) of meer naar smaak, altijd even proeven
-handje bieslook in kleine stukjes
-peper en zout uit de molen
-eetlepel honing, syrup of zoete chilisaus

En nu?
-marineer de stukjes kippendij even in de karnemelk
-verwarm de oven voor op 200-220 graden (ligt aan de hitte van je oven)
-draai de borrelnootjes in de keukenmachine redelijk fijn, maar niet tot gruis, of maal fijn met een vijzel
-roer peper, zout en evt gerookt paprikapoeder door de nootjes
-haal de dijen door de nootjes, zodat ze van alle kanten bedekt zijn
-leg ze op een bakplaat met bakpapier
-schuif in de oven, 15- 20 minuten
-meng ondertussen alle ingrediënten van de saus door elkaar

Lik je vingers af:)!