Easy superbe spaghetti carbonara +

Vandaag is een prachtdag voor spaghettikunst. Ik word er gelukkig van, van die lange slierten die je naar binnen zuigt, waarbij je constant naar je servet moet grijpen om de restjes saus van je kin te vegen. Fantastisch. Sowieso ben ik scherpslijper van de Italiaanse keuken, wat dat betreft is het een grove schending van mijn reisrechten dat ik nog nooit een voet in dat magistrale culinaire land heb gezet. Schandalig, niet?

Voor nu, laten we gewoon het land van de onbegrensde gastronomische mogelijkheden op ons bord terecht komen via een techniek die koken heet. Wellicht heb je er wel eens van gehoord. Ken je het niet, of denk je dat je het niet kan? Dan ga ik nu een verbaasd “huh?” moment scheppen: Ook Jij Kan Dit! Er is een theorie die roept dat als je 10.000 uur oefent op iets, dat je dat iets dan wel zo’n beetje onder de knie hebt. Nou, ik zal je vertellen, dit lukt jou eenvoudigweg meteen. De eerste keer. Zonder oefenen. Pats. Boem. Raak. Misschien vergis ik me, denk je, omdat je namelijk echt amper een pollepel vast kunt houden. Ja, en misschien kunnen we morgen wel op natuurijs schaatsen.

Geen excuus meer, dus, niets geen sputter dit sputter dat, geef je over aan het keukengeweld van dampende pannen en ratelende handmixers, laat je meeslepen in dat geweldige proces van voedselbereiding, tot het zweet op je voorhoofd glinstert als een fata morgana van een spiegel en je lijf vibreert van passie en vuur, creëer, mensen, creëer!

Kijk ondertussen maar uit dat je het niet leuk gaat vinden, van deze verslaving kom je nooit meer af, namelijk;).

Boodschappen voor 250 personen:
(haha, geintje, gewoon voor 4 natuurlijk)
-400 gram spaghetti, liefst verse
-250 gram spekblokjes
-2 rode pepers, ontzaad en in ringetjes
-4 teentjes knoflook, middelgroot, in kleine stukjes gechopt
-2 handen fijngehakte peterselie
-schil van een limoen, fijn geraspt
-2 eetlepels olijfolie
-125 ml slagroom ongeslagen en ongezoet
-6 ei dooiers (openmaken, en het wit lekker -voorzichtig!- door je vingers laten glijden, dan hou je de dooier over)
-200 gram parmezaanse kaas, niet te zuinig mee zijn he!
-kwinkslagen peper uit de molen
-bakje combi zonnebloempitten/pijnboompitten (verkrijgbaar in supermarkt)
-200 gram gerookte kip, in blokjes of dunne plakjes

En nu?
-klop de dooiers door de slagroom
-peper naar smaak toevoegen
-zet in de koelkast
-zet ruim water op in een hoge pan voor de spaghetti, met een klein scheutje olijfolie
-bak de spekjes in de olie op middelhoog vuur
-voeg nog heel even de knoflook en de pepertjes erbij
-haal van het vuur
-kook de spaghetti gaar volgens de gebruiksaanwijzing
-zet ondertussen 4 borden klaar
-giet de spaghetti af en doe terug in de pan
-giet de eidooierroom erover heen en roer goed door
-spekjesmengsel erdoor, mét de olie waarin deze gebakken is
-helft van de kaas erdoor
-gerookte kip erdoor
-verdeel over de borden
-garneer met de peterselie, limoen en pitten en de rest van de kaas
-dien meteen op
Geniet van de smoeltjes na de eerste hap. Yeah, you did it!!