Ik lees dat de karamel-zeezout trend al behoorlijk op zijn retour is. Lekker op tijd dus, deze koeken. Voorlopig schreeuwen nog zo’n 30 waren van deze categorie bij de bekende kruidenier om aandacht. Chocoladerepen, toetjes, popcorn, croissantjes, ijs… Whaaat! Een mega overweldigend aanbod, me dunkt.
Ik tover er in ieder geval een brede glimlach mee op dochters gezicht, die een niet te stillen honger heeft naar deze razend populaire combinatie van vet, zout en suiker.
Eigenlijk had ik het lumineuze idee opgevat er bacon in te verwerken, gewoon voor de gein en om mijn drang naar ‘anders doen’ te bevredigen, in plaats van zeezout. Dat leverde zoveel rollende ogen, luidkeels roepende ieuws en vies kijkende gezichten op, dat ik mij, voor deze ene keer dan, liet overreden het alsjeblieft niet te doen (watje!). Met pijn in mijn hart, dat wel. Alles om de lieve vrede te bewaren. Goddank mochten er nog wel pinda’s in.

De wijzers van de klok draaien als een overspannen spinnende tol in de rondte vandaag, dus laat ons snel vieze handen en lekkere koeken maken! Kneden, maar!

Boodschappen voor ongeveer 15 koekjes:
Voor de karamel:
-125 gr suiker
-40 ml water
Voor de koeken:
-70 gram koude boter
-125 gram gezeefde bloem
-1 ei
-50 gram witte basterdsuiker
-1 theelepel zeezout
-75 gram pinda’s
-1 eidooier en een scheutje koffieroom, gemengd

En nu?
-fix de karamel door suiker en water in een pan te koken, tot de substantie bruin kleurt
-giet het (zeer hete!) mengsel op een bakpapier en laat afkoelen
-breek in stukken en maal in de keukenmachine fijn, samen met de helft van de pinda’s
-kneed boter, bloem, ei, zout en suiker tot een deeg
-kneed hier de karamel-pinda combinatie doorheen
-laat 20 minuten in de koelkast liggen
Ondertussen….
-verwarm de oven voor op 180 graden
-bestrooi het aanrecht kwistig met bloem
-rol het deeg uit, in maat zo’n 2-3 mm schat ik
-steek rondjes uit het deeg met bijvoorbeeld een dun longdrinkglas, of maak je eigen gekke creatie en leg op een bkplaat met bakpapier
-steek de overgebleven pinda’s in het deeg
-bestrijk met het ei mengsel
-laat 15-20 minuten bakken, let even op de bruinheid:)

Koek ze!