Frisse rode bieten salade met wasabi

Zo, dat is een tijd geleden zeg, dat deze paarsrode kroten (sommige mensen kennen de biet onder deze benaming, ik had er zelf nog nooit van gehoord wat mij erg teleurstelde) bij ons aan tafel mochten schuiven. Trouwens, niet helemaal waar, ik heb er nog eens een keer een soep van gemaakt die met een staande ovatie ontvangen werd. Maar verder…ze hebben in dit huis niet echt een hoog ‘bord aflikbaar’ gehalte. Zo werd er dus ook wat zuur gekeken toen ik deze salade presenteerde. Al mijn overredende argumenten (zohw gezond, superfood, kijk wat een mooie vlekken dit maakt op je witte shirt, je gaat er heel geinig rood van plassen straks) ten spijt: er werd met lange tanden gegeten en achteraf ‘viel het wel mee’. To put it mildly. Ik heb er zelf heerlijk van zitten smullen.

Vaak wordt mij gevraagd of rode biet dan net zoiets is als koriander en dat kan ik kan na dit tafereel volmondig beamen. Van koriander hebben bovenstaande lange tanden eters ook een afkeer, namelijk. Ik weet dat er massa’s mensen zijn die al een hele tijd rondliepen met dit prangende vraagstuk, als een splinter in hun vinger. Bij deze!
Mmm, bedenk ik me, echt statistisch verantwoord is het natuurlijk niet, zo’n test met maar 3 deelnemers. Willen we wat serieuzer overkomen, moeten we toch wat meer data verzamelen. Eens? Doe je mee dan? Leuk!!
Zorg dat je scherp en gefocust bent voordat je tot beantwoording overgaat:

A) Ik hou alleen van koriander en niet van rode biet
B) Ik hou alleen van rode biet en niet van koriander
C) Ik hou niet van koriander en niet van rode biet
D) Ik hou van koriander én van rode biet

Weer wat wijzer, dank! Ben je een B-er of een D-er, ga dan lekker met het recept aan de slag!

Boodschappen voor 2 maaltijdsalades:
-8 kleine of 6 grotere rode bieten, ik kocht ze voorgekookt (als je biet overhoudt, je kunt het ook makkelijk invriezen of er hummus van maken, dat recept volgt nog een keer) in blokjes gesneden
-1 sjalotje, fijn gesnipperd
-1 kleine rijpe peer of een halve grote, in blokjes gesneden
-2 eetlepels augurk, in blokjes gesneden
-200 gram feta of zachte geitenkaas, blokjes
-4 eetlepels dikke Turkse of Griekse yoghurt
-1 eetlepel honing
-1 a 2 theelepels wasabi, naar smaak
-2 eetlepels gehakte krulpeterselie of koriander
-50 gram cashewnoten
-geraspte schil van een (gewassen) halve sinaasappel of een manderijntje
-kwinkslagen peper en zout uit de molen
-(optioneel: 2 gekookte eitjes of 200 gram gebakken kipfilet of 200 gram gerookte zalm)

En nu?
-meng de yoghurt met de honing en de wasabi
-hussel alles door elkaar

Klaar!