Thaise risotto met stoofvlees

Enorme zin in Italiaans, maar eigenlijk ook in Thais. In ieder geval in iets sudderigs met een bite. Dan is de associatie van Thaise risotto met stoofvlees natuurlijk snel gelegd. Bijna net zo alledaags als een halfje volkoren. Toegegeven, het was even een experiment, maar manman, wat een machtig (letterlijk!) mooi gerecht:D.
Er werd gevochten, gesmeekt, gebeden om de laatste risotto-korrel, niets of niemand werd ontzien. Porseleinen borden sneuvelden luid brekend op de grond, er werd geduwd en getrokken,  gegild en geschreeuwd, gehuild en gekermd. De race om de pruttelpan was lang en heftig, het verdriet groot toen deze met een gracieuze zwaai een vrije val van het aanrecht maakte en zijn inhoud keurig op de keukenvloer leegde. Gestreden en verloren. Je kunt je het tafereel indenken.

Worstel jij ook vaak met wat je wil, waar je zin in hebt, kun je geen keuze maken….Italiaans, Thais… Lastig Hoor! Gelukkig is in deze bewezen dat je een verrassende super combi kan maken met die twee.  Aanrader, mensen! Ik zeg: lekker doen, en skip de taferelen;).

Let wel: het gerecht moet 5 uur pruttelen, maar daar hoef jij niets aan te doen…

Boodschappen voor 4 mensen die aangenaam verrast willen worden:
Voor het stoofvlees:
-500 gram magere runderlappen, in blokken gesneden
-1 glas witte wijn, of rode mag ook. Ik had nog witte open staan en dat bracht eigenlijk wel een fijn frisje in het geheel. Maar rode is ook prima. Neem zelf ook wat;)
-5 teentjes knoflook, gehakt
-2 theelepels gedroogd citroengras (sereh) of een verse stengel, gekneusd
-1 theelepel chiliflakes, of een chilipeper zonder zaadjes in ringetjes
-2 eetlepels oestersaus
-3 eetlepels vissaus
-2 eetlepels verse geraspte gember (mag ook uit een potje, op olie, die van de AH  is best aardig en niet chemisch. Handig voorin de koelkast:))
-2 witte uien, in halve ringetjes
-olijfolie om in te bakken
-2 eetlepels bruine suiker, rietsuiker of honing
Voor de risotto:
-400 gram risottorijst
-1 rode ui, gesnipperd
-2 teentjes knoflook, fijn gehakt
-1 blikje kokosmelk
-1 liter kippenbouillon, warm
-4-5 eetlepels rode curry pasta
-100 gram parmezaanse geraspte kaas
-2 eetlepels gehakte koriander

En nu?
-bak de uien en het vlees in de olie bruin
-voeg knoflook en peper toe, bak nog even mee
-blus af met de wijn
-hussel alle overige ingrediënten hierdoor
-laat 5  uur op het laagste vuur pruttelen
-trek het vlees uit elkaar met 2 vorken

Voor de risotto:
-bak de ui en de knoflook in olie
-voeg de rijst hierbij, tot ze glazig ziet
-schenk onder water met de bouillon, en herhaal dit
-als alle bouillon opgenomen is door de rijst, gebruik dan de kokosmelk
-als de rijst gaar is, voeg dan de rode curry pasta, de parmezaan en de koriander toe
-lekker roeren, en…

Oef, wat lekker!!