Bolognesebrood met mozzarella

Ik heb me een tijdje kunnen verschuilen achter het begrip vakantie, maar inmiddels is het alweer ‘de dinsdag erna’. Voor sommigen al meerderen dinsdagen erna, zelfs. Tijd om alle knullige excuses (er is nu toch geen hond die het leest, ik spot net een weergaloos plekje op het overvolle zonnige terras, er schenkt zomaar iemand wijn voor me in, sushi bestellen is ook wel aardig, er zit een lading strandzand in mijn camera en drieduizend andere overbodige ik-kan-nu-echt-niks-doen-dingen) met geweld de kast met het grote hangslot in te proppen. Weg met het lummelen, hup, aan de slag! Je moet de staart natuurlijk niet met de kat gaan laten zwaaien.

Dus nam ik vanmorgen ver voor het ochtendgloren enthousiast de laptop ter hand om een adembenemend verhaal te schrijven, blies een dikke laag dwarrelende stofdeeltjes de ruimte in en ging bruisend van verwachting naar de bewegende cursor staren. Ik spuugde nog net niet in mijn handen. Vervolgens ging ik Facebook checken, Instagram afstropen, Nu.nl openen, mailtjes beantwoorden, overbodige Google fratsen uithalen en witte pluisjes van mijn zwarte shirt pulken.
Hoezo ontwijkgedrag. Man o man. Finaal uit het ritme geslagen, gedachten zo kleurloos als afwaswater en zinnen zo saai als yoghurt. Pfff…. dat wordt weer oefenen. Heb ik goddank nog 49 weken de tijd voor. Tot het weer zomervakantie is;).

Wonderwel werkt de groep neuronen dat recepten voor mij in elkaar draait gewoon door. Ijzersterk ook weer, dit gevulde Turkse brood. Een soort lasagne maar dan zonder lasagne. Heb je ‘m:)? Gaan we maken, mensen!

Boodschappen voor één groot gevuld brood:

-1 groot rond Turks brood, het kapje eraf gesneden en uitgehold
-500 gram gehakt
-2 blikjes tomatenblokjes
-een scheut rode wijn
-1 eetlepel gerookt paprikapoeder (nog steeds favo in mijn keuken!)
-2 eetlepels Italiaanse kruiden
-1 grote ui, gesnipperd
-3 teentjes knoflook, geperst
-kwinkslagen zout en peper uit de molen, naar smaak
-2 volle eetlepels suiker of honing
-1 bol mozzarella, in dunne plakken
-200 ml creme fraiche
-100 gram verse parmezaanse kaas, geraspt
-1 theelepel nootmuskaat
-2 handjes lente-ui, in ringetjes
-1 eetlepel olie om in te bakken
-1 eetlepel olijfolie
-eventueel wat kleine tomaatjes om te garneren

En nu?
-bak de ui en de knoflook glazig in de olie, op niet te hoog vuur
-voeg het gehakt toe en laat onder het roer gaar worden
-blus af met de wijn
-voeg tomatenblokjes, kruiden, paprikapoeder, suiker en peper en zout toe
-laat op middelhoog vuur inkoken tot een lekkere dikke brij (15-30 minuten, wel redelijk blijven roeren)
Ondertussen….
-verwarm de oven voor op 200 graden
-leg het uitgeholde brood op een bakplaat
-smeer de randen van het brood in met olijfolie
-bedek de bodem van het brood met de plakken mozzarella
-roer creme fraiche, lente-ui, nootmuskaat en parmezaan door elkaar
-schep de gehaktbrij in het brood
-smeer en verdeel het creme fraiche mengsel hierover
-garneer met de eventuele tomaatjes
-schuif 15-20 minuten in de oven, totdat de bovenkant bruin begint te kleuren

Eet smakelijk en lik je bord af;)!